UAR, de mobiele architectuurapplicatie van het NAi, geeft aan de hand van tekst, beeld, archiefmateriaal en film, op een iPhone of een Google Android-toestel informatie over de gebouwde omgeving.
Op 6 september 2013 om 17:00 uur gaan de gebouwen in Leiden ‘live’.
Sinds januari 2013 ben ik als vrijwilliger van het RAP architectuurcentrum bezig met het beschrijven van Leidse panden die architectonisch interessant zijn. Deze panden worden opgenomen in de Augmented Reality (virtuele realiteit) app van het NAi, de UAR (spreek uit ‘you are’).
UAR kan gedownload worden via de Appstore (iPhone) en via Google Play (Android). In het beginmenu selecteer je een stad en kies je voor bijvoorbeeld de Augmented Reality-view, een route of de gids.
De gids kan gesorteerd worden op gebouwnaam, architect of bouwstijl. In de AR-View kan er gewisseld worden tussen verschillende tijdslagen – verleden, heden, toekomst of alternatief – waarin gebouwen staan uit het heden, die al zijn afgebroken, gebouwen die nooit gerealiseerd zijn of nog gebouwd moeten worden.
Het UAR projectteam van het RAP bestaat uit meer dan 10 personen, tekstschrijvers, redacteuren en een coördinator. De Leidse Amateur Fotografen Vereniging heeft de schone taak op zich genomen om foto’s van de panden te maken en aan te leveren. Een erg leuke samenwerking. Nog anderhalve week, dan gaat Leiden online. Tijdens de Open Monumenten Dagen (14+15 september) zal aandacht worden besteed aan de lancering van de Leidse digitale architectuurgids in je broekzak. Ook de samenwerking met de Stichting Open Monumenten Dagen verliep erg plezierig!